HR  /  EN
povratak

Prednosti i nedostatci kupnje nekretnine u novogradnji.

U nastavku kratki pregled prednosti i mana novoizgrađenih nekretnina te vam ovo može služiti kao popis stvari na koje bi se trebali pripremiti pri kupnji novogradnji i projekata.

Hoćete li kupiti novogradnju ili stariju nekretninu, morate pogledati prednosti i nedostatke u oba slučaj. Morate odvagnuti što vam je važno i koja vrsta nekretnine ispunjava najviše stvari na vašem popisu želja.


Iako se čini da bi novogradnja imala očitu prednost, mnogi investitori su se uvjerili kako to često nije slučaj. 


U nastavku kratki pregled prednosti i mana novoizgrađenih nekretnina te vam ovo može služiti kao popis stvari na koje bi se trebali pripremiti pri kupnji novogradnji i projekata.

Prednosti i mane novogradnje

Dobra je vijest da se svake godine gradi sve više novih domova. To znači da više kupaca nailazi na potpuno novu nekretninu kada su u procesu kupnje ili najma, ali često se događa da investitori brzo shvate da je novogradnja izvan njihovog budžeta. Dakle, pogledajmo prednosti i mane kupnje novogradnje izravno od investitora i isplati li se takva kupnja.

Prednosti novogradnje

S obzirom na to da imamo pozitivan pogled na život, više se volimo orijentirati na pozitivne stvari. Krenimo s nekim očitim i nekim ne tako očitim prednostima kupnje novogradnje;

Spremno za useljenje

Novograđena nekretnina je prazno platno sa svježim pločicama, bojama, kuhinjama i kupaonicama. To znači da vam preostaje vrlo malo, ako išta, što bi trebalo učiniti da vaša nova nekretnina postane useljiva. Možete jednostavno raspakirati svoje stvari i početi uživati u svom novom domu.

Prednost kod banaka

Za mnoge kupce koji prvi put kupuju novograđenu nekretninu jedini je način na koji mogu ući na ovo veoma konkurentno tržište nekretnina. Jedan od glavnih razloga je taj što banke daju prednost novogradnjama pri uzimanju kredita. One često postižu veće procjene, stoga i banke smatraju da je njihov plasman kredita manje rizičan u slučaju nemogućnosti otplate.

Poticaji za prodaju

Često će investitori ubaciti "specijalne ponude" kako bi potaknuli bržu prodaju i povratili uloženi kapital. Ti poticaji mogu biti jednostavni kao plaćanje poreza ili pokrivanje troškova zamjena kod uređenja.
 

Moderan život

Novogradnje vrhunskih specifikacija imaju najnoviju tehnologiju. Mnoge novogradnje sadrže značajke "pametne kuće" i otvorene rasporede prostorija koje su trenutno izuzetno popularne i sve više kupaca ih preferira. Neki također imaju usluge kao što su zajedničke prostorije ili čak bazeni.

Sudjelovanje u dizajnu

Ako kupujete nekretninu u fazi projekta postoji realna mogućnost da ćete imati pravo glasa u dizajnu. Investitor vam može dopustiti da odaberete materijale, a možda čak i raspored.

Niži računi i troškovi

Novograđene nekretnine moraju biti u skladu s najnovijim građevinskim propisima. To znači da su daleko energetski učinkovitiji od starijih objekata. Podaci iz energetskih certifikata pokazuju da više od 80% novih nekretnina ima najviše A ili B ocjene. Kada usporedimo tu brojku s brojkom od 2,2% kod starijih nekretnina, prilično je jasno da je  energetska efikasnost jedna od najvećih prednosti novogradnji. S boljim ocjenama, otvaraju se razne mogućnost povlačenja poticaja i dobivanja kredita po nižim stopama.

Čisti" vlasnički papiri

Budući da ćete biti prvi vlasnik, nećete se morati uhvatiti u koštac s kupnjom nekretnine koja ima veći broj vlasnika i neurednu dokumentaciju. Problemi s dokumentacijom i legalizacijom neki su od glavnih izvora stresa kod kupnje nekretnine.

Jamstva

Sve novogradnje dolaze s jamstvom, koje ne dobivate sa starijom nekretninom. Ipak, imajte na umu da jamstvo nekretnine ne pokriva sve što biste nužno očekivali.

Nedostaci novogradnje

Kao što smo već napomenuli, svaka medalja ima dvije strane, a ova nije slučaj koji je izuzetak. Evo nekoliko stvari koje se mogu smatrati nedostatkom kod kupnje novogradnji o kojima svi kupci nekretnina moraju razmišljati;

Prostor

Investitori želi maksimizirati svoju investiciju stoga često "naguraju" puno stvari u malo mjesta. To može značiti da je novogradnja često manje prostrana od starije nekretnine. Iz iskustva znamo da to može posebno utjecati na skladišni prostor i veličinu prostorija. Provjerite odgovara li vam veličina i hoće li vaš automobil ući u garažu.

Pad vrijednosti

Mnoge prednosti kupnje novogradnje nestaju onog dana kada je kupite i ona više nije "potpuno nova". To znači da bi nekretnina stara godinu dana mogla pasti u vrijednosti jer će potencijalni kupci umjesto nje gledati novogradnje koje tek nastaju. Naš savjet je, ako kupujete novogradnju, planirajte u njoj živjeti dulje vrijeme.

Skrivena niža kvaliteta

Novogradnje često dobivaju loš publicitet, a priče o lošoj kvaliteti dospiju na naslovnice. Čak i s najboljom novoizgrađenom nekretninom možete očekivati neugodnosti poput vrata koja zapinju za nove tepihe ili labave pločice. Bilo da se radi o značajnom strukturnom problemu ili nizu malih iritantnih smetnji, budite spremni napraviti popis o svim potencijalnim problemima čim krenete pregledavati svoju novu nekretninu. Na ovaj ćete način moći riješiti puno potencijalnih problema koji bi vas iritirali - besplatno. Bitno je na vrijeme napraviti detaljan pregled i popis potencijalnih problema.

Kašnjenja

Novogradnja ne ide uvijek prema planu i nije neuobičajeno da se datum useljenja u novoizgrađenu nekretninu odgodi. To može biti samo blaga neugodnost, ali ako se nastavi, može uzrokovati dodatni stres i povećati vaše troškove. Svakodnevno nam se javljaju ljudi koji se bore s neočekivanim troškovima stanarine i skladištenja, koji su se preselili u alternativni smještaj čekajući dovršetak svoje novogradnje. Nitko od nas se ne želi naći u poziciji da se obavezao kupiti nekretninu i mora tražiti alternativan smještaj radi kašnjenja na koje ne možemo sami utjecati.