HR  /  EN
povratak

MANIFESTACIJE - Maestrale, Jazz Festival, Festival Metno

Od srpnja do kraja rujna svojim konceptom osvježava turističku ponudu grada kroz tri dijela koji se međusobno nadopunjuju: detour, cooltour i arte.

MAESTRALE 

 

Maestrale je novi vjetar skrivene Makarske koji oživljava bogatu povijest grada kroz tradiciju, kulturu, umjetnost i turizam. Mjesto susreta i povezivanja lokalnog stanovništva, turista i prolaznika. Osmišljen kao prilika za upoznavanje Makarske kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre, kreativne umjetnike te moderne umjetničke instalacije, u grad donosi dašak originalnog kulturnog osvježenja.

Od srpnja do kraja rujna svojim konceptom osvježava turističku ponudu grada kroz tri dijela koji se međusobno nadopunjuju: detour, cooltour i arte.

Maestrale DETOUR donosi turistima jedan novi doživljaj Makarske, mogućnost sudjelovanja  u vođenim kostimiranim turama po staroj gradskoj jezgri, a doživljaj grada uz storytelling upotpunjavaju nastupi lokalnih klapa, zborova i folklornih sastava.

Maestrale COOLTOUR na atraktivnim i skrivenim lokacijama grada – pjacetama i dvorištima stare gradske jezgre nudi domaćima i turistima glazbeno scenske i umjetničke nastupe u autentičnom dalmatinskom ambijentu.

Maestrale ARTE  donosi izložbe umjetničkih instalacija renomiranih mladih umjetnika iz Hrvatske koje se od srpnja do rujna izmjenjuju jednom mjesečno. Ovim projektom Makarska je postala službena „Okolo na moru“ destinacija.

Projekt ,,Maestrale''  sastavni je dio programa događanja ,,Lito u gradu'' , a njegov glavni cilj je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i šarma dalmatinskih kala na interaktivan način i potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada.

MAKARSKA JAZZ FESTIVAL 

 

Veliki interes publike za ljetne jazz večeri Ante Gelo benda na Mletačkoj česmi na centralnom gradskom trgu dovele su 2014. do pilot – izdanja Makarska Jazz Festivala. Izvrsne reakcije publike, medija i glazbenika potaknule su organizatore, udrugu Adria, na osmišljavanje višednevnog međunarodnog jazz festivala čiji je umjetnički direktor postao Ante Gelo. Iz godine u godine, u drugoj polovici kolovoza, u Makarskoj gostuju renomirani jazz glazbenici među kojima su se našli i Vasil Hadžimanov i Mike Sponza, New York Gypsy All Stars, Roby Lakatos Ensemble, Boško Jović trio, Darko Rundek & HRT jazz orkestar, Tamara Obrovac, Gabi Novak, Matija Dedić, Amira Medunjanin, Zdenka Kovačiček, Soul Fingersi, Cubismo i mnogi drugi.

ETNO FESTIVAL METNO 

 

Međunarodni etno festival Metno, u organizaciji Folklornog ansambla Tempet, prvi put je održan 2008. i od tada do danas postao je jedna od najposjećenijih manifestacija Makarskog kulturnog ljeta. Zbog velikog broja događanja u ljetnoj sezoni, od 2020. se organizira u rujnu. Festival se sastoji od dva dijela: zanimljivih glazbenih večeri u predivnom ambijentu Spomenika Revolucije na Glavici te popratnog programa koji se odvija u dvorani Arte.

Na platou na Glavici proteklih su se godina izmijenili brojni hrvatski i inozemni izvođači među kojima i veterani MEtna Mojmir Novaković i Kries, Kopito, Cinkuši, Gustafi, braća Teofilović, svestrani umjetnik i čarobnjak na gitari Miroslav Tadić, Kultur Shock iz Seattlea, Spacca Neapolis iz Napulja, Mostar Sevdah Reunion i mnogi drugi. Za video ugođaj svake godine je zadužena Lina Rica, nagrađivana multimedijalna umjetnica iz Makarske.

Zahvaljujući svima njima, a uz veliki entuzijazam članova Tempeta, Makarska je postala omiljena destinacija ljubiteljima etno glazbe.
 

FOTOGRAFIJE I TEKST : Preuzeti sa službene stranice Grada Makarska