HR  /  EN
povratak

Koliko vremana je potrebno za prodati nekretninu?

U pravilu prodaja nekretnine traje od tri do šest mjeseci. To je realno kada se stavi u pravi omjer odnos cijene i kvalitete.

Danas kad su nam dostupne informacije u tren oka i to doslovno samo malo zagrebemo po našim pametnim telefonima  te prođemo preko nekoliko portala na kojima se objavljuju oglasi i znamo što prodavatelji očekuju od svojih nekretnina. Mnogi prodavatelji se vode za svojim susjedom koji također prodaje ali koji i dalje očekuje da će netko "naletiti" na njegovu nekretninu i platiti mu nemogući iznos. Također ima i onih koji su stvarno motivirani za prodaju, koji su pripremili nekretninu za prodaju te aktivno sudjeluju u prodaji sa svojim agentom.
U pravilu prodaja nekretnine traje od tri do šest mjeseci. To je realno kada se stavi u pravi omjer odnos cijene i kvalitete. Razumijem da svaki prodavatelj razmišlja da dobije maksimalan iznos kao i što svaki kupac gleda da dobije maksimalnu kvalitetu za cijenu koju plaća.
Kupci jako dobro znaju koja je realna cijena nekretnine i kada se na tržištu pojavi prodavatelj koji je realan više puta niti ne stigne do oglasa jer se njegova nekretnina toliko brzo proda da jednostavno nema potrebe da se oglašava godinu dana ili kod pet i više agencija koje se onda natječu između sebe koja će imati najnižu cijenu.
Sve to zajedno nas dovodi do problema koji se već duže vrijeme pokušava regulirati a to je da porezna uprava svima nama dostavi prosječnu cijenu prodanih nekretnina na određenom području ili u određenom kvartu te bi na taj način bilo svima puno lakše jer bi prodavatelji znali kolika je stvarna postignuta prosječna cijena u odnosu na ono što imaju danas a to je da imaju prosječnu potražnu cijenu te se ravnaju prema tome.
Sve dok se to ne regulira da li zakonski ili na neki drugi način i dalje ćemo imati problem da se ista nekretnina vrti po dvije ili više godina na portalima ili da se nudi kod pet ili više agencija.