HR  /  EN
povratak

Što je crno tržište nekretnina?

Crno tržište preselilo se u kafiće i na ulice odakle na naivne kupce vrebaju tzv. prodavatelji i posrednici nudeći nekretnine s neriješenim papirima i nižim provizijama nego što ih imamo mi.

U ovom blogu želimo Vas upoznati sa crnim tržištem nekretnina, velikom brojem neovlaštenih agencija, agenata koji još uvijek posluju na hrvatskom tražištu. Dobra cestovna povezanost te dolazak niskobudžetnih avionskih kompanija u posljednjih šest, sedam godina od Splitsko dalmatinske županije  stvorili su jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija. Priliku za brzu zaradu prepoznali su svi i iznajmljivači apartmana i prodavatelji nekretnina. Neke agencije namjerno oglašavaju manje cijene nekretnina kako bi na nepošten način privukle potencijalne kupce  te dali im krive informacije, a kad potencijalni kupac ide u razgledavanje nekretnine onda ga dočekaju sasvim druge informacije. Informacije koje kupac ima po dolasku na nekretninu ne odgovaraju nekretnini koju vide, pa i netočne fotografije potencijalnom kupcu se serviraju. Crno tržište preselilo se u kafiće i na ulice odakle na naivne kupce vrebaju tzv. prodavatelji i posrednici nudeći nekretnine s neriješenim papirima i nižim provizijama nego što ih imamo mi. Zakon o prometu nekretnina donesen je 2007. godine i točno propisuje što se i na koji način prodaje, ali u praksi on još nije zaživio. Kupci su neinformirani i ne znaju da imaju pravo od takvog prodavatelja zatražiti licenciju i da je on mora imati.
Agencije koje ispunjavaju uvjete za obavljanje posredovanja u prometu nekretnina upisane su u Registar posrednika u prometu nekretninama u Republici Hrvatskoj (popis možete naći na web stranici
http://posredovanje.hgk.hr/posredovanje/
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva 21. travnja 2009. godine izdalo je društvu AB- Adrion d.o.o. Rješenje o ispunjavanju uvjeta : KLASA: UP/I-330-01/09-01/1295, URBROJ: 526-05-01-01/2-09-2, izdanog od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Ovim riješenjem Agencija AB – Adrion je postala agencija  usluge posredovanja pri kupnji i prodaji nekretnina na području Makarske Rivijere a i šire.